Workshop GPS - AIS

Vanaf 1978 begon het Amerikaanse ministerie van defensie satellieten te lanceren voor het NAVSTAR Global Positioning System, beter bekend als GPS. Hierbij wordt een nauwkeurige positie berekend door het meten van de looptijden tussen diverse satellieten en de ontvanger. Deze tijden worden omgezet in afstanden - pseudoranges – en hieruit volgt dan een driedimensionale positie. Voor toepassingen die een nog grotere nauwkeurigheid vereisen dan 10 meter word met behulp van differential GPS (DPGS) de nauwkeurigheid nog verder verbeterd.

 

Bij de plaatsbepaling zijn de nauwkeurigheid, de waarneming- en verwerkingstijd en het interval tussen de waarnemingen van belang. De positie kan met een GPS ontvanger worden bepaald, de koers met een kompas worden gecontroleerd. Andere navigatiehulpmiddelen zijn de zeekaart, de passer en koersplotter, een log en een chronometer of andere hulpmiddelen zoals radar en AIS.

AIS is een snelle, nauwkeurige en efficiente manier om informatie uit te wisselen. Het is een identificatiesysteem dat automatisch gegevens uitzendt (transponder) over o.a. naam, positie, snelheid en vaarrichting van een schip. Als AIS gekoppeld wordt aan radar of een elektronische vaarkaart krijgt men een beeld van de actuele situatie van vaartuigen die (vrijwillig) zijn uitgerust met een transponder. AIS kan niet gebruikt worden om op te navigeren.

Workshop

 

De workshop duurt een halve of hele dag (alleen GPS of uitgebreid met AIS)

U leert de instellingen van de ontvanger te controleren, Engelse terminologie, de beperkingen van het systeem onderkennen, fouten in de positie herkennen, het menu te personaliseren. Ook het invoeren van coördinaten uit de kaart (waypoints) in de GPS ontvanger wordt besproken. U leert hoe u vertrouwd kunt raken met deze elektronica en wat de (on)mogelijkheden van de ontvanger en het GPS systeem zijn.

 

U krijgt klassikaal informatie wat u wel en niet met deze ontvanger kan doen. Er wordt niet gevaren deze dag. Daarvoor kunt u in de praktijkdag bij ons terecht. Hier wordt dan de basiskennis in de praktijk gebracht tijdens een dag navigeren op het IJsselmeer. Hebt u een eigen GPS? Wilt u hierover uitgebreide uitleg? Een op maat gesneden (privé)instructie kunt u bij ons volgen in Enkhuizen / Volendam / Lelystad of bij u aan boord op locatie.

Als naslag tijdens de cursus kan het boekje "GPS voor watersporters" (uitgeverij Hollandia) gebruikt worden. Bij ons verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.