Marifonie

De marifooncursus basiscertificaat kunt u in groepsverband volgen in Enkhuizen of op eigen locatie in Noord-Holland / Flevoland / Friesland voor o.a. bedrijven, verenigingen en overheden (RWS, provincie, gemeente, waterschappen). Exclusief! Voor leden van Nationaal Paracentrum Teuge: cursusmogelijkheden op locatie.

De basiscursus duurt 2 lessen van ieder 2,5 á 3 uur. Behandeld worden: voorschriften, nautisch en openbaar verkeer, nood-berichten, techniek en bediening, nautisch engels. Deze lessen worden in twee dagdelen gegeven. Examentraining is niet in deze cursus inbegrepen en kan, indien gewenst, apart geboekt worden (1 dagdeel).

Indien er aan boord van uw jacht een marifoon aanwezig is, of als u een schip met marifoon huurt, dient minimaal één van de opvarenden in het bezit te zijn van een marifoonbasiscertificaat. Dit geldt zowel voor binnen- als buitenland. Wilt u bijvoorbeeld in Nederland een schip huren met marifoon dan heeft iemand een diploma / certificaat nodig. Dit is wat anders dan de registratie “oude vergunning” voor de apparatuur waar de verhuurder / eigenaar voor zorgt. De apparatuur moet geregistreerd worden bij Agentschap Telecom in Groningen. U krijgt hierbij een ATIS roepnaam behorende bij uw marifoon.

Op 40 vaarwegen in Nederland geldt voor ALLE schepen bij slecht zicht (minder dan4 km) een marifoonplicht! Zie bijlage 9 BPR - Binnenvaart Politie Reglement. Dit betekent als u daar op een mooie dag gaat varen en het zicht wordt minder dan 4 km er een geregistreerde marifoon en iemand met een geldig bedieningscertificaat aan boord moet zijn! Overigens mag u op deze wateren NIET doorvaren zonder goedgekeurde radar met bijbehorend radardiploma!

Klik op video voor nautisch Engels tbv cursus marifonie: